De maximale waarde uit uw Data & Analytics oplossing 

Veel organisaties gaan enthousiast aan de slag met een business intelligence of data analytics tool, maar halen niet de maximale waarde uit die tool. Vaak heeft dat te maken met het ontbreken van een duidelijke visie op adoptie, strategie of structuur. Het Zevenlagenmodel is een best practice voor het opbouwen van een flexibel dataplatform, met daaraan gekoppeld de juiste afspraken rondom het gebruik van uw data-oplossingen. 

Het komt vaak voor dat we erachter komen dat gebrek aan structuur, beheer en duidelijke afspraken rondom het gebruik van data in een organisatie ontbreken. Dat zorgt voor teleurstelling ten opzichte van de verwachtingen die men had bij het enthousiast van start gaan met de eigen data-analyses. Er ontstaat dan namelijk gemakkelijk een situatie met te weinig vertrouwen in data, of er duiken links en rechts allerlei datasets en analyses op zonder dat daar een duidelijke lijn of koppeling in zit.  

Wat is de meest flexibele en toekomstbestendige manier om structuur aan te brengen in de architectuur van én afspraken rondom het gebruik van uw data-oplossingen? 

Het Functionele Zevenlagenmodel 

Voor het opbouwen en structureren van dataplatforms hanteert en adviseert Motion10 als best practice het functionele Zevenlagenmodel. In de whitepaperMeer customer centric met data” wordt dit model besproken, samen met de stappen om de cultuur en processen in uw organisatie klaar te maken voor een data-driven operatie. 

 
Figuur 1: Het zevenlagenmodel

Het Zevenlagenmodel zorgt ervoor dat data op de meest efficiënte manier kan worden verzameld, gecombineerd en kan worden omgezet in bruikbare inzichten. Data is onder controle en veilig, maar er is toch ruimte voor snelle innovatie en testen.  

Structuur zorgt voor meer flexibiliteit 

We zien vaak dat het aanbrengen van structuur in de manier waarop data wordt verzameld, geanalyseerd en gedeeld in een organisatie goed helpt om in een volgende fase te komen ten aanzien van data-gedreven werken en denken. Dat was zeker het geval bij Gemeente Alphen aan den Rijn, maar bijvoorbeeld ook bij 5CA. 

  • Meer over het opbouwen van een flexibel dataplatform middels de structuur van het zevenlagenmodel leest u hier. 
  • Weten hoe u de meeste meerwaarde kunt halen uit de data die u beschikbaar heeft? Download nu de whitepaperPower BI… en dan?  

Misschien zijn deze whitepapers ook interessant voor u?

Misschien zijn deze whitepapers ook interessant voor u?