Home/Meer controle over uw Power BI rapportage omgeving met deployment pipelines

Meer controle over uw Power BI rapportage omgeving met deployment pipelines

foto van erik hamoen

Microsoft heeft met de (preview) uitrol van “deployment pipelines” een belangrijke stap gezet in de combinatie van Power BI en governance. Hiermee heeft u als organisatie de mogelijkheid om gemakkelijk uw Power BI rapporten en dashboards in verschillende fases uit te brengen. Omdat de functionaliteit zich nog in een testfase bevindt, raad ik het af om deze in een productieomgeving te gebruiken. Wel wil ik u alvast kennis laten maken met deze nieuwe functionaliteit.

Screenshot Create a Deployment Pipeline

Wat zijn deployment pipelines?

Met deployment pipelines kan u het OTAP concept toepassen in een Power BI omgeving. OTAP staat voor Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie en is een methode om aanpassingen te doen in de ontwikkelomgeving, zonder dat de eindgebruikers in de productieomgeving hier last van hebben. Blijken aanpassingen in uw testomgeving niet goed te werken? Dan verplaatst u deze versies niet naar de productieomgeving en kunt u in de testomgeving eenvoudig terug naar de oude, werkende versie.

Met Azure DevOps en CI/CD Pipelines zet Microsoft hier ook op in. Echter, Power BI is niet aangesloten op Azure DevOps. Met de preview van deployment pipelines in Power BI zet Microsoft hier een oplossing voor op de kaart.

Ook voor uw rapportages geven de deployment pipelines in Power BI u de mogelijkheid om een Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie omgeving op te zetten. Zo kan u aanpassingen in een veilige omgeving testen voor deze naar productie te brengen.

 

Hoe werken deployment pipelines?

Als u een deployment pipeline aanmaakt, wordt u gevraagd om uw werkruimte hieraan te koppelen. U kan dan kiezen of u de werkruimte koppelt aan een Development, Test of Productieomgeving. Daarna kan u met een eenvoudige druk op de knop de werkruimte kopiëren naar een andere fase. Als u vervolgens een aanpassing doet in het rapport, kan u het rapport net zo eenvoudig naar de andere fase versturen.

Lees ook: Krijg meer grip op je Power BI rapportages – Geef gebruikers houvast door het gebruik van badges

 

Wat zijn de voordelen van deployment pipelines?

Gescheiden werkruimtes

Gescheiden werkruimtes zorgen ervoor dat u in verschillende fases binnen een project kan samenwerken met vooraf geselecteerde groepen collega’s. Tot uw development werkruimte hebben bijvoorbeeld alleen de ontwikkelaars toegang. Tot uw test werkruimte ook een selecte groep eindgebruikers. De productieomgeving is voor alle eindgebruikers toegankelijk.

Verschillende werkruimtes

Zoals u voor uw achterliggende dataset verschillende fases hebt (OTAP), kan u dat ook in de verschillende werkruimtes aangeven. Zo kan u in de development werkruimte kijken naar de [Ontwikkel_Dataset] en in de test werkruimte naar de [Test_Dataset]. Bij het deployen zal het rapport in Test uitgaan van de Test dataset.

Vergelijken werkruimtes

Het biedt u de mogelijkheid tot het vergelijken van werkruimtes op aanpassingen (zie afbeeldingen). Power BI herkent aanpassingen die worden gedaan aan een rapport, dit wordt aangegeven met het gele label: Different. Als u een nieuw item toevoegt in de volgende fase krijgt het rapport een groen label: New. Als een rapport wel in de volgende fase staat, maar niet in de vorige, wordt dit aangegeven met een rood label: Missing.










Bovendien heeft u de flexibiliteit om met het gebruik van selecties maar één of meerdere items over te zetten.

Met de uitrol van deployment pipelines voegt Microsoft een essentiële functie toe aan Power BI, waarmee u als organisatie meer controle heeft over uw rapportage omgeving.

Wilt u meer weten over deployment pipelines of andere belangrijke punten die op de Power BI roadmap staan? Motion10 kan u helpen met het ontwerpen, uitrollen én beheren van uw Power BI omgeving.

Wilt u meer weten over Power BI? Download dan onze whitepaper Data-gedreven werken: veel meer dan alleen techniek’.

Deel deze post

2022-05-02T15:08:19+02:00
Ga naar de bovenkant